Kryptovaluta er et spennende tema og det er også et tema du konstant kan lære nye ting om. Det skjer konstant endringer i markedet og det kommer ofte nye og spennende valutaer som er verdt å følge med på. Det kan virke overveldende ettersom det er så mye informasjon der ute, men du trenger heldigvis ikke å kunne alt før du kjøre kryptovaluta.

Bitcoin er helt klart den mest omtalte valutaen og også den største for øyeblikket. Det er med det derfor den valutaen mange ønsker å kjøpe når de skal komme seg inn på markedet. I denne artikkelen skal vi forklare hvordan du trygt og sikkert kan oppbevare Bitcoins og andre kryptovalutaer og hva en wallet egentlig er.

Hva er en wallet

En wallet er, som oversatt fra engelsk, en lommebok. Denne lommeboken brukes til å oppbevare dine valutaer. Alle lommebøker kommer med en privat nøkkel og en offentlig nøkkel. Disse nøklene kan også kalles for adresser og hver lommebok har en eller flere. Du kan se på disse nøklene som et kontonummer som gjør at du kan sette inn penger på kontoen din. På samme måte kan du også sende penger ut fra kontoen. Adressene er noe annerledes enn normale kontonummer fordi disse inneholder mellom 25 og 35 tegn og de inneholder også bokstaver. Grunnen til det er rett og slett at det skal være så vanskelig som mulig å finne en kode dersom du ikke har fått den tilsendt.

I og med at denne nøkkelkoden eller adressen er så komplisert betyr det også at du skal være svært observant når du sender for eksempel Bitcoins til andre. Det er ikke like morsomt hvis du sender til feil adresse. Kjøp Bitcoins og deretter bruk dem som du vil, bare husk å alltid dobbeltsjekke adressen.

Gjenoppretningsfrase og private nøkler  

Som nevnt kan du også finne en privat nøkkel i lommeboken din. Denne nøkkelen er den nøkkelen som åpner opp tilgangen til alle midlene du har i lommeboken din. Du kan sammenlikne denne nøkkelen med et passord eller en kodebrikke og skal, på samme måte som et passord, ikke deles med noen ettersom den er privat. Den private nøkkelen bruker du også hver gang du bruker den offentlige nøkkelen, rett og slett for å verifisere at det er du som eier av den offentlige nøkkelen. sammen med den private nøkkelen får du også en seed frase eller en gjenoppretningsfrase som er et sett med ord du kan bruke til å gjenopprette tilgang til lommeboken din dersom du skulle miste en av nøklene.

Det er svært viktig at du oppbevarer denne frasen på et sikkert sted som du husker. Det er nemlig slik at om du mister den private nøkkelen din og du ikke har gjenoppretningsfrasen din, vil du miste innholdet i lommeboken. Så på en måte er Bitcoin lommeboken din, lik som din normale lommebok. Mister du den, risikerer du at du ikke får tilbake innholdet. Derfor er det veldig viktig at du finner et sikkert sted for oppbevaring av både nøkler og gjenoppretningsfrasen.