Kryptovaluta har vært et tema som har vært mye omtalt de siste årene. Bitcoin har nok spesielt blitt mye omtalt og er nok den kryptovalutaen de fleste har kjennskap til. Den digitale valutaen har fått mye oppmerksomhet både på grunn av markedets vekst, men også på grunn av den ledende teknologien som ligger bak.

Det er blockchain teknologien som ligger bak kryptovalutaen som mange har fått en spesiell interesse for. Teknologien gjør at transaksjonene blir sikrere, raskere, anonyme, men også så og si umulig å endre på. Det vil altså si at det både er enklere, men også tryggere for forbrukere å benytte seg av denne teknologien sammenliknet med normale banktransaksjoner. Ettersom det er så og si umulig å tukle med transaksjonene er det noen som mener at denne teknologien kan bety slutten for hvitsnippkriminalitet.

Ethereum vs Bitcoin, hvem er størst?

Bitcoin er som sagt den største og mest kjente valutaen. For et par år siden var «kjøp bitcoins» noe vi ofte kunne høre og mange sverget til denne investeringen. Gjennom årene har det dukket opp flere andre valutaer som har gitt Bitcoin litt konkurranse. Ethereum er en av disse. Ethereum er den største kryptovalutaen etter Bitcoin og den har hatt en helt sinnssyk vekst de siste månedene. Valutaens verdi har steget med 50% de siste månedene og har steget med 1700% på et år. Disse tallene viser klart og tydelig at de som kjøpte valutaen for et år siden gjorde et godt valg.

Mange eksperter mener også at veksten vil fortsette. Noe som er litt spennende med kryptovalutamarkedet er at valutaene ofte stiger i takt med hverandre. Det er ofte slik at så fort interessen for kryptovaluta generelt øker, så øker også verdien til hver enkelt valuta. Da Ethereum begynte å vokse seg større i fjor, økte for eksempel Bitcoins verdi i takt, grunnet økt interesse på et generelt nivå. I mai 2021 var en Ether verdt nærere 40.000 kr, noe som tilsier at valutaen virkelig har hatt en eventyrlig vekst.

Hvorfor ble Ethereum skapt?

Ethereum ble utviklet i 2015 av Vitalik Buterin. Ether, som er den opprinnelige token eller mynten, ble opprinnelig skapt for å kunne være en måte for mennesker å benytte seg av diverse tjenester fra hverandre. Formålet var at nettverket skulle inneholde et bredt spekter av finansielle tjenester som personer som var en del av nettverket kunne benytte seg av. På den måten kunne alle som var en del av nettverket låne digitale eiendeler, handle på børsten og gjennomføre transaksjoner, helt uten en mellommann.

Det vil altså si at du kan ta opp et lån, overføre penger eller handle på børsen helt uten at du trenger å benytte deg av en finansiell institusjon som mellommann. Ethereum ønsker dermed å fjerne mellommannen slik at det skal bli lettere for forbrukere å benytte seg av disse finansielle tjenestene. Målet er at alle skal kunne benytte seg av tjenestene uten at de individuelle intuisjonene skal kunne bestemme hvem som kan gjøre hva.