Kryptovaluta har blitt svært populært de siste årene, og mange eksperimenterer med å kjøpe, trade og selge disse på nett. Den mest populære valutaen er Bitcoin, som mange har tjent godt på den siste tiden.

Kryptovaluta er ikke helt som vanlig valuta, for eksempel dollar, euro eller kroner. Det finnes nemlig kun på nett og du vil ikke kunne bruke det som mynter eller sedler. Den bruker en teknologi som kalles blockchain som styrer og registrerer transaksjoner og gjør den sikrere. Verdien av Bitcoin og andre kryptovaluta reguleres, som all annen valuta, av tilbud og etterspørsel, men ikke av andre finansielle institusjoner som nasjonale banker. Kryptovaluta blir ofte forbundet med ulovlige handlinger, men er i seg selv helt lovlig.

Finn en forhandler

Bitcoin kan enten kjøpes gjennom en online utveksling eller en såkalt OTC- transaksjon, OTC står for Over The Counter.  Sistnevnte blir gjort ved å handle med en annen person, ofte med en megler. Du kan også finne en nettmegler som tilbyr Bitcoin og kjøpe de der. Dette er en enkel måte å gjøre det på, og det eneste du trenger å gjøre er å opprette en profil, legge inn et ønsket beløp og velge hvor mange Bitcoin du vil kjøpe. Deretter er det bare å gjennomføre kjøpet og dermed eier du Bitcoin.

Det er viktig å undersøke nettmegleren nøye slik at du alltid er sikker på at du handler på en trygg og legitim side. Dette kan du gjøre ved å lese sidens vilkår, søke opp tilbakemeldinger eller snakke med andre erfarne tradere. Du kan lese mer om kryptovalutaen på Bitcoin Norge.

Hva kan du bruke Bitcoin til?

Nå som du vet hvordan man kan skaffe seg Bitcoin, kan det være lurt å sette seg inn i hva du kan bruke det til. Fler og fler har fått øynene opp for den nye betalingsmetoden, og favorittseirer denne stort, særlig fordi den er rask, trygg og mer anonym en mange andre betalingsmetoder. Transaksjoner med Bitcoin går heller ikke gjennom en finansiell institusjon, og opererer dermed ikke med de klassiske «bankdager».

Det finnes flere nettsider som lar deg betale med Bitcoin, for eksempel nettbutikker og online casino. Noen fysiske butikker lar deg også betale på denne måten. Skal du betale med Bitcoin trenger du en egen, digital lommebok.

Alltid en risiko

Til tross for at flere og flere gir mulighet til å betale med krypto, er det vanligste å holde og trade det. Det er dette mange har tjent store summer på. Likevel er det viktig å vite at det kan oppstå store svingninger i verdien til kryptovaluta, og det kan skje enorme endringer daglig. Hvis man ser på Bitcoin sin historie og statistikk, vil du møte på mange oppturer og nedturer.

Alt i alt har verdien økt enormt, og det fortelles historier om mennesker som brukte Bitcoin til hverdagslige kjøp, som nå kunne ha tjent dem godt. Det er alltid en risiko når du trader og kjøper krypto, og det viktigste er å være obs på dette før du begynner.