Du har nok hørt både det ene og det andre om kryptovaluta, fordi det har blitt enormt populært for tiden. Det er mange som er interessert i å kjøpe det, fordi man hører det innebærer store verdier. Likevel er det viktig å sette seg godt inn i hva kryptovaluta er, hvor du kan kjøpe det og hvordan du oppbevarer det i etterkant.

La oss dykke lengre ned i kryptovaluta-verdenen.

Hva er kryptovaluta?

Først og fremst må du vite hva kryptovaluta er, fordi det skiller seg ut fra “vanlige” valuta på mange måter. Hovedforskjellen er at den kun finnes online, det betyr altså at du ikke kan få den i fysiske mynter eller sedler. Kryptovalutas verdi blir også kun regulert av tilbud og etterspørsel, og ikke av en nasjonal bank eller et finansielt institutt. Det finnes mange forskjellige kryptovaluta, den mest kjente, og også mest verdifulle er Bitcoin. For å gjøre transaksjonene sikrere, blir det tatt i bruk en teknologi som kalles BlockChain. Dette fungerer som en slags offentlig regnskapsbok, der alle transaksjoner blir lagret i blokker og i kjeder, som alle kan se.

Hvor kan du kjøpe det?

Kryptovaluta kjøpes oftest på nett, hos en nettmegler. eToro er en anerkjent nettmegler der du kan kjøpe krypto som bitcoin. Det er faktisk veldig enkelt å kjøpe, og krever kun få steg. Det aller første du må gjøre er å lage en profil hos eToro, og sette inn penger. Deretter kan du gjøre deg kjent med siden, og søke opp den kryptovalutaen du ønsker å kjøpe. Så er det bare å velge hvor mye du vil kjøpe for, gjennomføre prosessen, og vipps! – Så eier du også kryptovaluta. Husk: kjøp Bitcoins og annen kryptovalutta hos en sikker og anerkjent forhandler for å slippe svindel og tap av penger. Velger du å betale elektronisk med kredittkortet ditt, så kan du via denne lenken se en oversikt over de billigste kredittkort i Norge.

Hvordan lagres det?

Når man har kjøpt kryptovaluta, er det viktig å vite hvordan man kan lagre det på en sikker måte. Dette gjør det tryggere for deg som kjøper, og du kan enklere beskytte deg mot hackere. Kryptovaluta lagres i en digital lommebok, som krypterer passordene som trengs for å få tilgang til dem. Ved å ha en slik lommebok, er det kun du som kan se og bruke dine krypto. Det finnes to primære måter å lagre dem på, i en Cold Wallet, eller i en Hot wallet.

Den sikreste måten er nok den første, en Cold Wallet. Da lagrer du kryptoen offline, i noe som kan minne om en USB-stick. Du har de dermed fysisk, og er sikret mot hackere på nett. En ulempe med dette er at transaksjoner kan ta lengre tind, fordi valutaen ikke er tilgjengelig for deg på nett hele tiden. En Hot wallet opererer på nett, og den er anbefalt om du skal lagre en mindre sum krypto.

Verden rundt kryptovaluta er stor, og det er viktig å undersøke den grundig før du velger å investere i den. Husk også at det handler om høye, og svært svingende verdier, så her krever det dedikasjon og presisjon for å klare seg godt.