Når det kommer til kjøp og salg av kryptovaluta så innebærer det ofte mange spørsmål. Vi håper at vi klarer å hjelpe dere med et par av dem slik at du enklere kan bestemme deg for om du ønsker å kjøpe kryptovaluta og hvordan du eventuelt ønsker å gjennomføre kjøpet.


Det er mange som har spørsmål vedrørende skatt og kjøp og salg av kryptovaluta. Kommer det til å påvirke skatten? Hvordan fastsetter man verdien? Skal man rapportere kjøp og salg i skattemeldingen? Det er mange spørsmål og i denne artikkelen skal vi gi deg svar på noen av de mest stilte spørsmålene i håp om at valgene blir litt lettere for deg.

Hvordan fastsette verdien på kjøpet i skattemeldingen

Først og fremst er det viktig å påpeke at dersom du har solgt, kjøp eller plassert verdier i kryptovaluta så er du pliktet til å rapportere dette i skattemeldingen din. Det vil altså si at å ikke melde det inn i skattemeldingen din er ulovlig. Med denne informasjonen kan det likevel være vanskelig å vite hvordan man skal gjøre det og hvordan man skal fastsette verdien man skal melde inn i skattemeldingen. Frykt ikke, vi skal forklare og hjelpe deg på veien slik at det kan bli enklere.

Kjøp Bitcoins og deretter fastsett verdien. Det er et par ting du skal vurdere når du skal fastsette verdien på kjøpet ditt. Du trenger ikke føre kostnadene forbundet til kjøpet før du har solgt dem igjen, men det er derfor viktig at du har kontroll på hva du betalte da du kjøpte for eksempel Bitcoins. Derfor er det lurt å ta vare på all dokumentasjon som viser kjøpstidspunktet, transaksjonskostnadene og markedsverdien på tidspunktet du kjøpe kryptovalutaen. Dersom du ikke finner markedsverdien på kjøpstidspunktet så finnes det mange aktører der ute som tilbyr historiske kurser slik at du kan gå tilbake å ta en titt.

Skal man føre opp kjøpet som formue?

Nå har vi jo nevnt at du ikke trenger å rapportere verdien før salget er gjennomført, men det er likevel en ting til som er viktig å påpeke. Det er nemlig slik at dersom du har verdier i for eksempel Bitcoin så skal du rapportere formuen. Det vil si at du først skal finne antallet du eier. Finn saldoen over hvor mye Bitcoins eller annen kryptovaluta du eier på slutten av året. Dette kan du for eksempel finne i din wallet eller hos plattformen du benytter deg av.

Etter du har funnet ut saldoen din så er det på tide å finne markedsverdien. Det vil si at du må benytte deg av kursen på markedsplassen der du kjøpte valutaen. Dersom du ønsker en full guide til hvordan du kan regne ut dette så kan du ta en titt på Skatteetaten sine nettsider, der har de en tabell som viser hvordan du kan regne det ut. Deretter skal du oppgi denne formuen eller verdien i skattemeldingen din under «formue». Du trenger ikke sende inn noe dokumentasjon, men som tidligere nevnt er det lurt å ta vare på dokumentasjonen til senere anledninger.