Knapphet på edle metaller er stort sett alt som har hjulpet gull til å opprettholde sin relative verdi gjennom århundrene. Før i tiden så var edelmetallene en god løsning ettersom de var lette å transportere, enkle å gjøre om til mynter, hadde en lang holdbarhet og var enkelt og greit det aller beste alternativet.

I dag derimot så er mye av dette egentlig tapt, det er kun historie og nostalgi, samt da å være en integrert del av det finansielle systemet som holder gull og og andre edelmetaller på tronen sin. For enkeltpersonen derimot så er det langt fra praktiske, og å kjøpe bitcoins er et langt bedre alternativ. Gull i dag er ikke lett å overføre, er ikke så enkelt å dele, langt fra så desentralisert og er et langt mindre smart alternativ.

Bitcoin skinner igjennom i disse kriteriene, og er som nevnt langt smartere å kjøpe. Kryptovalutaen bringer en av de mest moderne formene for teknologier – blockchain – for å løse disse problemene, og det rett fra PC-en.

Bitcoin er begrenset i mengde, med bare 21 millioner Bitcoins som noensinne har eksistert i verden. Det beholder dermed sin relative verdi akkurat som gull. Og er videre både svært sikker og trygg, og enda bedre desentralisert og uhyre effektiv for transaksjoner. Enkelt og greit så tjener Bitcoin et formål og står kun utenfor det normale finansielle systemet på grunn av gammel praksis. Den er også sikker, desentralisert og svært effektiv for transaksjoner. Kort sagt, Bitcoin tjener et formål og eksisterer ikke bare i det finansielle systemet på grunn av eldgamle praksiser.

Still deg selv spørsmålet – Hvis all fiat-valutaen er fjernet fra verden i dag, ville du stole på gull eller Bitcoin for transaksjoner? Det er et enkelt valg, ja?

Bitcoin gruser fiat-valuta

Vi kan sammenligne Bitcoin, med fiat-valuta på grunnlag av disse nevnte og andre faktorer.

Bitcoin er begrenset i naturen, mens alle andre fiat-valutaer produseres av myndighetene med jevne mellomrom. Dette betyr at Bitcoin har økt knapphet og derfor er av høy verdi. Dette er også grunnen til at prisen på én Bitcoin vis-a-vis ulike valutaer stiger som en skyskraper.

Husk på at: Fiat-penger er valuta som anses som gyldig og lovlig baser på regjeringen som står bak og utsteder dem, ikke fordi de er støttet av en vare som gull eller sølv. 

Selvfølgelig er den konstante tilførselen av fiat-valutaer viktig for å forhindre kvantitativ knapphet, men overflødig mengde resulterer i sin tur i et fall i verdien, som fører til inflasjon. En del av denne periodiske forsyningen går også til å kompensere for skadede valutasedler, noe som gjør dem ubrukelige. Bitcoin har ikke noe slikt problem, rett og slett fordi det ikke manifesterer seg i en fysisk form.

Bortsett fra å være uendelig mye mer «holdbar» enn fiat-valutaer, er Bitcoin også sikrere. Bitcoin fungerer på et desentralisert system som kontrolleres for nøyaktighet flere ganger på hver enkelt hovedbok, noe som betyr at en transaksjon kun vil bli godkjent hvis alle systemene på nettverket godkjenner den i henhold til deres egne registreringer. Dette betyr at sjansen for at Bitcoin blir forfalsket er uendelig liten.