Kryptovaluta blir mer og mer populært, men selv om vi snakker mer og mer om det, så betyr det ikke at alle synes det er lett å holde oversikt over hva som er hva, eller hva man kanskje burde investere i, over noe annet. Det er mange forskjellige typer kryptovaluta, og nå som det får mer popularitet, kommer det kanskje også mer fokus på flere av spillerne i bransjen. En av dem er Litecoin, og du kan få en introduksjon til det her.

Helt kort fortalt er Litecoin ganske likt Bitcoin, som kanskje er den kryptovalutaen som de aller fleste har hørt om, hvis du vet noe om kryptovaluta. Det ble lansert helt tilbake i oktober i 2011, og ligner på Bitcoin fordi det er basert på peer-to-peer tankegang og lansert basert på et open source prosjekt. I bunn og grunn er det nesten helt identisk med Bitcoin, selv om de nok bare hevder å være inspirert av dem.

Ingen av de to typene kryptovaluta er kontrollert eller styrt av en sentral eller felles autoritet, noe som både er en positiv ting og en utfordring samtidig. Det er nemlig en utfordring, fordi det ikke er noen felles lover og retningslinjer, som gjør det lettere å utføre kriminalitet med kryptovaluta, mens det samtidig er en god ting, fordi det ikke er knyttet opp mot en statsmakt og derfor er mye friere, enn det den vanlige, tradisjonelle valutaen for eksempel er.

Store ambisjoner

Litecoin har store ambisjoner, det er det ingen tvil om, og det er god grunn til å tenke at de kommer til å få god medvind på denne bølgen av vekst som kryptovaluta har opplevd de siste par årene. For selv om kryptovaluta kanskje er litt utfordret akkurat nå, etter at Bitcoin tapte seg veldig i verdi, er ikke dette uvanlig i det hele tatt når det kommer til børsen, og bør kanskje bare sees på som en liten hump på veien, i stedet for en katastrofe. Den som ikke selger i bunnen, taper heller ikke.

En av de ambisjonene som Litecoin har, er å bli både større og bedre enn det Bitcoin er. Om det er en ambisjon som er mulig å oppnå, vil bare tiden vise. Per februar i år 2021, var Litecoin nummer 8 på listen over de største kryptovalutaene i verden. Bare tiden vil vise både hvordan Litecoin utvikler seg som kryptovaluta alene, og i forhold til de andre typene kryptovaluta, og ikke minst hvordan de vil utvikle seg i det hele tatt. For hvem vet hva som skjer med kryptovaluta.

Hva er kryptovaluta egentlig?

Når vi snakker om kryptovaluta, er det kanskje mange som vet hva det er, og mange som ikke helt vet hva det er og hvordan det fungerer. Og det er ganske forståelig. For selv om de aller, aller fleste vet hva valuta er og hvordan det fungerer, blir alt likevel litt mer komplisert å forstå, når det dreier seg om noe som bare eksisterer digitalt – i hvert fall for noen. Så her kommer det en liten, kort innføring i kryptovaluta, sånn at du i hvert fall vet det som er helt grunnleggende.

Kryptovaluta er, som navnet avslører, en type valuta. Men det er ikke den typen valuta man snakker om, når man snakker om den nasjonale valutaen som for eksempel, norske kroner, euro eller britiske pund. Det er nemlig en valuta som bare er digital, og ikke er knyttet opp mot noen bank eller stat, på den måten den nasjonale valutaen er. På samme måte kan man derfor heller ikke si at den er knyttet til noen nasjonal økonomi.

For mens valutaen i et land bestemmes i høy grad av den nasjonale økonomien i landet, og i forhold til de andre landene i verden, kan man ikke si at kryptovaluta gjør det. Men der den nasjonale valutaen er litt tryggere, er kryptovalutaen det ikke. For selv om den ikke er knyttet opp mot den nasjonale økonomien eller noen stat, er den fortsatt sårbar for svingvinger i verdi, akkurat sånn som vanlig valuta er.

Dette er fordi den er knyttet til børsen, og verdien på den aksjen som man har kjøpt. Så verdien av den valutaen man har i form av kryptovaluta, den bestemmes av hva aksjene er verdt. Hvis aksjen er lav, er ikke valutaen verdt særlig mye eller synker i verdi, og hvis den aksjen er høy, ser man den helt motsatte utviklingen. Så det kan være ganske nervepirrende hvis man har mange penger i kryptovaluta.