Kryptovalutamarkedet kan være vanskelig å forstå seg på, og Dogecoin gjør det ikke lettere. Dogecoin ble nemlig skapt på et par timer som en spør eller et ironisk spark mot Bitcoin. Nå er hundemynten blitt kjempepopulær og har hatt en av historiens mest sinnssyke veksthopp.

Hvordan har det seg at noe som var ment som en spøk kan vokse til å bli en av tidenes beste investeringer? Det satiriske innslaget på kryptovalutamarkedet har hatt en av historiens største økninger. Investerte du rundt 1000kr på nyttårsaften før vi bikket over til 2021, ville du hatt rundt 145.000 kr nå.

En satirisk hundemynt

Dogecoin ble altså skapt som en parodi på Bitcoin, men er nå verdt flere hundretusenmilliarder. Kryptovalutaen har opplevd en slik stigningen tidligere også, da Elon Musk postet en tweet om den satiriske hundevalutaen. Dette er beviser nok en gang hvor store svingninger kryptovalutamarkedet opplever, og hvor lite som skal til før en valuta enten synker eller skyter i været. Elon Musk har blitt en slags frontfigur for valutaen og fansen henger hakk i hel. De har nemlig som mål å få verdien til å stige til en amerikansk dollar per coin.

Den nåværende prisen for en Dogecoin er ca. 0,6 amerikanske dollar. Det er en stor stigning fra årsskifte da prisen lå på rundt 0,4. Det at Elon Musk tweetrer så mye om mynten og selv kaller seg for «Dogefather», hjelper jo så klart. Musk har en ekstrem påvirkningskraft på markedet og svært mange fans vil følge det han sier, omtrent uansett hva han skulle sagt. Flere tradingplattformer har sagt seg nødt til å godta handel med kryptovalutaen etter at den ble så populær.

Vil verdien synke?

I 2013 ble mynten skapt på kun et par timer, for å gjøre narr av alt snakket om Bitcoin og om revolusjonerende den var. Valutaen ble kjapt både en meme, men også en måte for de to skapere å samle inn penger til gode formål. Plutselig var hundemynten blitt en morsom, folkekjær og snill kryptovaluta med ekstremt mye oppmerksomhet. De to skaperne begynte med en hyggelig, søt liten ide, før et stort britisk selskap tok over og de to skaperne trakk seg unna.

Analytikere sammenligner Dogecoin med GameStop saken tidligere i fjor. De mener at man skal være forsiktig når man investerer i kryptovalutaen, ettersom etterspørselen kan synke like raskt som den økte. Som du sikkert har forstått innen nå, så skal det nemlig ikke så mye mer enn en tweet før markedet opplever ekstreme forandringer. Det er nettopp derfor det er risikofylt å investere i krypto, og du bør aldri investere hele investeringsbeløpet ditt i en og samme valuta. Ved å unngå det, så unngår du også en større risiko.

Markedets påvirkning

Dogecoins kurs påvirkes også av resten av kryptovalutamarkedet. Mai 2021 var et klart eksempel på det, der forespørselen økte enormt på et døgn. Dermed økte også verdien nesten med det dobbelte på 24 timer. Etter at Dogecoin økte i verdi, økte også Bitcoin kvelden etter. Slik påvirker de forskjellige valutaene hverandre. Videre er det også viktig å se på hvor mange tokens eller enheter som er tilgjengelig og generelt i spill.

Dersom det er få tilgjengelige enheter eller coins, vil det si at etterspørselen er høy, noe som også øker kryptovalutaens verdi. Er det derimot mange tilgjengelige enheter eller tokens så vil det si at etterspørselen er lav og prisen vil synke igjen. Her skiller Dogecoins seg ut, for det finnes faktisk et ubegrenset antall tokens. Det gjør at tilbudet blir mye høyere, sammenliknet med for eksempel Bitcoin.

Vil det lønne seg å investere i Doge?

Ved å se på den historiske utviklingen til valutaen er det mulig å spekulere i hva som vil skje videre, men det vil bli med spekulasjoner og du vil ikke kunne oppnå noe spesifikt svar. Det er akkurat derfor investorer som investerer i krypt ofte kalles for spekulanter. Det er nemlig umulig å forutse akkurat hva som vil skje i og med at kryptovalutaene er så avhengig av hverandre. Spørsmålet alle spør er: vil verdien øke igjen?

Det er som sagt umulig å si for sikkert etter som de aller minste faktorene kan ha enorm påvirkning. En tweet fra Elon Musk og vipps så kan salget gå i været. All kryptovaluta har skyhøy volatilitet, noe som gjør at det kan gi høy profitt, men som også gjør at risikoen er svært høy. Det er derfor både fordeler og ulemper med å invester i Dogecoin og krypto generelt, så dette er et valg du selv må komme frem til, helt på egen hånd.