Det er ingen tvil om at digitale valutaer har hatt en bemerkelsesverdig vekst. Ansporet av den utrolige veksten av Bitcoin (BTC) og eter (ETH), har kryptovalutaområdet bare fortsatt å ekspandere.

I tillegg til innledende mynttilbud (ICO), er det nå mange nye typer blockchain investeringsprodukter, fra desentralisert finansiering til ikke-fungible tokens. Mange digitale valutaentusiaster tror at disse investeringene kan produsere en ny runde med digitale valutamillionærer (eller milliardærer). Men de som ennå ikke har investert i det digitale valutarommet, lurer kanskje på om det er overbevisende grunner til å starte nå. Nedenfor vil vi vurdere noen av grunnene til at folk kanskje vil kjøpe kryptovaluta, samt noen andre hensyn før de investerer.

En revolusjonerende teknikk?

Blockchain-teknologi som underbygger Bitcoin og andre kryptovalutaer har blitt hyllet som en potensiell gamechanger for et bredt spekter av bransjer, fra frakt- og forsyningskjeder til bank og helsetjenester. Ved å fjerne mellomledd og klarerte aktører fra datanettverk, kan distribuerte hovedboker legge til rette for nye typer økonomisk aktivitet som ikke var mulig før.

Dette potensialet gjør en attraktiv investering for folk som tror på fremtiden for digitale valutaer. For folk som tror på det løftet, representerer investering i kryptovaluta en måte å tjene høy avkastning samtidig som de støtter teknologiens fremtid.

En stabil, sensurresistent verdivirksomhet

En annen vanlig grunn til å investere i kryptovaluta er ønsket om en pålitelig, langsiktig verdiavtale. I motsetning til fiat-penger har de fleste kryptovalutaer et begrenset utvalg, begrenset av matematiske algoritmer. Dette gjør det umulig for ethvert politisk organ eller statlig organ å fortynne verdien gjennom inflasjon. Videre, på grunn av kryptovalutaenes kryptografiske natur, er det umulig for et offentlig organ å skattlegge eller konfiskere tokens uten samarbeid med eieren.

Denne eiendommen gjør kryptovaluta attraktivt for folk som er bekymret for hyperinflasjonshendelser, bankfeil eller andre katastrofescenarier. Spesielt Bitcoin har tiltrukket seg oppmerksomhet på grunn av sine deflasjons- og sensurresistente egenskaper, noe som har fått talsmenn til å beskrive det som «digitalt gull».

Potensial eller spekulasjoner?

Mens mange støttespillere tror at digitale valutaer kan bli en del av hverdagen, er kryptovalutamarkedet for tiden dominert av spekulativ handel. Blockchain-aktivitetsstudier viser at børshandel fortsatt er den vanligste bruken for kryptovalutaer – og står for mye mer økonomisk aktivitet enn vanlige handler og kjøp. Kryptovaluta-skeptikere, inkludert Warren Buffett, Bill Gates og JPMorgans administrerende direktør Jamie Dimon, har alle advart om en potensiell kryptoboble.

Kryptovalutaer er ikke unike i å være utsatt for spekulativ mani og irrasjonell overflod. Andre eiendeler som cannabisaksjer, teknologiaksjer, edle metaller og til og med hus har også vært gjenstand for markedsbobler, noe som endte dårlig for mange investorer.

Tyverier, svindel og andre tap

En av de mest imponerende og unike aspektene ved kryptovaluta er også et betydelig ansvar. Siden kryptovaluta ikke er avhengig av et sentralt mellomledd, faller det til brukeren for å lagre kryptografinøklene som kontrollerer blockchain-adressen på en sikker måte. Investorer som velger å utforske det digitale valutarommet, bør være klar over at en rekke spesifikke sikkerhetstiltak er helt nødvendige, og at selv disse tiltakene kanskje ikke tilstrekkelig beskytter sine beholdninger mot hackere som hele tiden jobber for å avgrense teknologiene sine.