Det å handle med kryptovaluta, er noe de aller fleste nok kanskje har hørt om i dag, til tross for at de ikke selv eier kryptovaluta, eller har noen som helst interesse for å eie det. Og når man har Bitcoin, kommer man ikke utenom at man trenger en Bitcoin wallet, eller Bitcoin lommebok, på godt norsk. Og det er faktisk akkurat det det høres ut som – en digital lommebok der du kan lagre krytovalutaen din, enten du vil spare den, eller handle med den.
En Bitcoin wallet har mange forskjellige navn, så hvis du har hørt uttrykk som krypto lommebok er det akkurat det samme. Og det varierer også litt, i forhold til om man velger en lommebok der man for eksempel bare kan oppbevare Bitcoins, eller om man har en lommebok som kan oppbevare flere typer krytpvaluta samtidig. Det er noen som spesialiserer seg, mens andre har et bredere tilbud, sånn at man kan ha alt samlet et sted.
Funksjoner i en krypto lommebok
En Bitcoin wallet eller krypto lommebok, trenger primært tre forskjellige funksjoner, som gjør det lettere å både lagre, bruke og veksle den valutaen man kjøper. Disse tre tingene er sikkerhetsnøklene dine, som er de nøklene du kan bruke hvis du av en eller annen grunn trenger å gjenopprette adgangen til lommeboken din, blokkjedeadresse, der du kan lagre, motta og overføre valutaen din og trygghet, som sørger for at du kan føle deg sikker på at valutaen din ikke blir hacket.
Det er ikke alle lommebøker som tilbyr alle disse tre tingene, og noen ganger har man to forskjellige, en der man handler og en der man sparer, men hva du velger, bør være helt opp til hva du trenger. Noen liker at det er delt, andre liker at det er samlet. Hva du liker er helt opp til deg og det finnes mange gode lommebøker.
Velg riktig type Bitcoin wallet
Når man skal velge den typen Bitcoin wallet man skal bruke, kan man sånn helt overordnet si at det er to forskjellige typer, og det er forskjellige fordeler og ulemper ved begge deler, så uansett hva man velger, er det et greit valg. Det handler bare om hva dus elv synes er både mest praktisk og ikke minst føles tryggest for deg.
Den ene typen Bitcoin wallet er en digital kryptolommebok. Dette vil si at lommeboken din fungerer gjennom en app eller en hjemmeside. Dette gjør at den er mye lettere å håndtere mer praktisk å bruke og ikke minst går det ikke an å miste den. Men på samme tid, er man mer sårbar i forhold til ting som hacking, og andre former for it-kriminalitet.
Den andre typen er en mer fysisk løsning. Den er ikke så praktisk, og det er derfor de aller fleste ikke bruker dem lenger, men de finnes fortsatt. På denne måten er kodene dine lagret på en måte som ikke kan hackes, men den er både upraktisk, og du risikerer å miste den, noe som gjør at du mister adgang til din kryptovaluta – og det er jo ikke så smart. Det er nemlig ingen annen måte å få tilgang på, enn via de nøklene man eier.
Hva er egentlig kryptovaluta?
Det er mye snakk om kryptovaluta for tiden, men hva er det egentlig, sånn helt konkret? Svaret er ganske simpelt. Kryptovaluta er nemlig en digital valuta, som på mange måter fungerer som en vanlig valuta, men som også er helt annerledes. Den er nemlig ikke knyttet opp mot en stat eller bank eller nasjonal valuta, men er fri og derfor også mer sårbar.
Noen gode forhåndsregler når man begynner
Når det kommer til det å handle med kryptovaluta, er det ikke alltid så lett å vite hvordan det er best å forholde seg, og mange tenker at det kanskje ikke er så nødvendig å ha en slags strategi for de investeringene man gjør, og selv om dette absolutt ikke er et krav for å kunne gjøre det bra når det kommer til å investere, er det likevel noen få, men gode retningslinjer man kan peile seg inn etter når det kommer til kryptovaluta.
Den aller viktigste tingen er å tenke langsiktig, og ikke bli urolig når markedet går opp og ned, for det kommer det helt garantert til å gjøre, så is i magen. En annen viktig ting er å aldri kjøpe for penger man ikke har (låne penger for eksempel) eller å kjøpe for penger man har, men som man trenger. Fet er nemlig klar risiko forbundet med det, og man vet aldri hva som skjer.