De som følger litt med på kryptovaluta har sikkert fått med seg at Bitcoin flere ganger har gjennomgått en såkalt «fork» (fra det engelske ordet for gaffel) hvor hele blokkjeden splitter seg i flere deler. I kjent stil fortsetter blokkjeden å signere vanlige Bitcoin-transaksjoner, men noen som miner Bitcoin har laget en protokoll som signerer de samme etterfølgende blokkene med andre regler. Det høres kanskje litt vrient ut, men resultatet blir at det blir to blokkjeder som fortsetter istedenfor kun én. Selve Bitcoin-blokkjeden fortsetter videre akkurat som før, men en parallell blokkjede fortsetter også med andre regler.

Bakgrunnen for en fork skjer når Bitcoin-miljøet er sterkt uenige om hvordan Bitcoin-protokollen skal utvikles videre i fremtiden. Dette skjedde for første gang i midten av 2017 da en gruppe utviklere ønsket å øke størrelsen på hver Bitcoin-blokk. Det er mange motstandere, men også svært mange som var positive til forandringen. Da miljøet ikke kom til en enighet ble de enige om å forke Bitcoin-blokkjeden for å ha to parallelle blokkjeder gående; en med samme blokkstørrelse som tidligere, og én med den økte størrelsen. Historien ovenfor resulterte i Bitcoin Cash (BCH) som nå er den femte største kryptovalutaen. Det har vært mye kontrovers rundt denne kryptovalutaen, men den har fortsatt en høy verdi, selv om den er verdt langt mindre enn vanlige Bitcoin (BTC). I slutten av 2017 skjedde noe av det samme, men denne gangen var det en gruppe som ønsket å stoppe såkalte ASIC-minere fra å dominere miningen. De ønsker heller å endre reglene slik at normal GPU-mining med vanlige grafikkort skulle bli standarden igjen. Også denne gangen var det mye debatt frem og tilbake før miljøet igjen bestemte seg for en fork. Denne gangen resulterte det i Bitcoin Gold (BTG), som er verdt mye mindre enn vanlig Bitcoin, men som ligger på topp 30 på markedskapital.

Om det ikke var nok med Bitcoin Gold så kom det også Bitcoin Diamond senere. Også denne oppsto fordi en gruppe var uenige med resten av miljøet. Bitcoin Diamond fikk aldri all verdens med oppmerksomhet i forhold til de andre Bitcoin-derivatene, men den ligger likevel på topp 50. Dersom det ikke var komplisert nok med alle forkene fra vanlig Bitcoin, så forkes det også fra Bitcoin Cash. Her er det altså en fork av en fork. Denne forken heter Bitcoin SV (Bitcoin Satoshi’s Vision), og øker størrelsen på hver blokk i blokkjeden ennå mye mer enn Bitcoin Cash allerede har gjort. Det har med andre ord kommet en god mengde nye kryptovalutaer og blokkjeder som følge av Bitcoin-forking de siste få årene, og det kommer trolig til å bli ennå flere i årene som kommer fremover. Det er fort gjort å gå i surr når man ser alle de ulike navnene, men heldigvis er det ikke så altfor mange å holde styr på helt ennå.

Har du noen Bitcoin-derivater liggende? Alle som hadde en Bitcoin-lommebok med innhold før en fork har også fått like mye Bitcoin Cash og Bitcoin Gold som de hadde av Bitcoin. Det betyr at det bare er å laste ned en Bitcoin Cash-, eller Gold-lommebok og låse den opp med den vanlige lommebok-filen din, så har du også tilgang til disse Bitcoin-derivatene. Dersom du ikke bryr deg om disse kan du jo godt selge dem for å få litt ekstra penger, eller bruke de til å investere mer i vanlig Bitcoin.