Sannolikheten är stor att du sedan tidigare har hört talas om Bitcoin. På bara några år så har Bitcoin och Kryptovalutor gått från någonting som enbart diskuterades på undangömda internetforum till att bli en gigant och en maktfaktor inom finansvärlden. Bitcoin bygger på en revolutionerande teknik som förändrar landskapet för digitala betalningar. Fler och fler börjar även att investera i Bitcoin och många människor har tjänat enorma mängder pengar.

Men för den som är intresserad av att investera i Bitcoin så kan det vara svårt att navigera sig igenom den djungel av information som finns att hitta online. Det finns många termer att hålla reda på och samtidigt så vill man gärna gå långsamt framåt då det ju trots allt handlar om riktiga pengar som står på spel. Idag så är Bitcoin ett populärt sätt att investera sina pengar över hela skandinavien och många investerar i krypto vid sidan av deras traditionella investeringar i exempelvis fonder och aktier eller väljer att kjøp bitcoin direkte.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som inte ges ut av något land eller stat. Det finns ingen centralbank utan allt sköts på ett nätverk som kallas för blockkedjan. Blockkedjeteknik gör det möjligt att genomföra transaktioner online som inte går att förfalska eller kopiera. På så sätt så kan man också ha mynt och valutor som är helt digitala och omöjliga att förfalska.

När en transaktion görs med Bitcoin så går det direkt från användare till användare utan att först studsa hos en bank. Detta gör det möjligt att skicka pengar till vem som helst, var som helst, utan större problem eller kostnader. Blockkedjeteknik är helt och hållet revolutionerande och för den som är intresserad av att lära sig mer finns det gott om resurser och videos online som förklarar hur det fungerar på djupet.

Tanken bakom Bitcoins och kryptovalutor var från början att de skulle användas till transaktioner online. Om man äger Bitcoins och har dessa på en privat plånbok så är man själv den enda som har kontroll och översikt över sina tillgångar. Men de flesta som köper Bitcoin idag gör det enbart i investeringssyfte.

Att investera i Bitcoin

Om du är investerad av att investera i Bitcoin så är det första du behöver göra att välja en nätmäklare där du kan köpa Bitcoins. Som tur är så behöver man inte köpa ett helt mynt, utan man kan välja att köpa andelar av mynt. Dessa nätmäklare erbjuder som regel också en plånbok där man kan förvara sina mynt.

Varje Bitcoin eller andel är knuten till en sträng kod. Den koden behöver sedan förvaras på ett säkert sätt. Det kan därför vara klokt att läsa på kring olika plånböcker och se om en extern plånbok kan vara någonting för dig. Däremot så är det oftast klokast att använda sig utav plånboken som nätmäklaren tillhandahåller, särskilt när man är en lite nyare investerare. Om man har sin plånbok hos nätmäklaren så blir det väldigt smidigt att köpa och sälja och man har alltid tillgång till sina mynt, oavsett var man befinner sig i världen.

Viktigt att tänka på när det kommer till att investera i Bitcoin

Även om Bitcoin idag används främst som ett investeringsverktyg så finns det några saker som är viktiga att ha i åtanke. Den första av dessa är att Bitcoins och kryptovalutor är helt och hållet oreglerade. När det kommer till aktier och liknande så finns det alltid myndigheter som kontrollerar att marknaden och handel sker inom ramar som gör det mer eller mindre lika för alla.  Den andra är att kryptovalutor handlas dygnet runt, alla årets dagar. Detta betyder att priset kan förändras drastiskt under natten.

Andra sätt att investera om du inte är intresserad av att köpa faktiska mynt

Men det är inte alla som är intresserade eller har energin att sätta upp ett konto hos en nätmäklare eller som vill skaffa sig en egen plånbok. Om så är fallet, men man tidigare har hållt på med investeringar hos exempelvis Avanza eller Nordnet, så finns det ändå en lösning.

Genom Avanza eller Nordnet så kan man köpa börshandlade certifikat som följer prisutvecklingen på Bitcoin. På så sätt så kan investera i kryptovalutor genom ett ISK på ett smidigt sätt. Detta är idag det enda sättet som man kan använda sig utav om man är intresserad av att handla med kryptovalutor på ett ISK. Men detta kommer med ett antal nackdelar som inte påverkar den långsiktige investeraren särskilt nämnvärt, men det kan ändå vara bra att ha koll på det. 

Det första är att du enbart kan köpa och sälja dessa certifikat under Stockholmsbörsens öppningstider. Dessa är mellan 9-17:30 på vardagar. Om priset förändras kraftigt under exempelvis en kväll eller helg kan du inte reagera på detta förens börsen öppnar. Du äger dessutom inga Bitcoins direkt, utan är enbart exponerad mot prisförändringar.