Det finnes en hel haug forskjellige Bitcoin-lommebøker tilgjengelig, og det er naturligvis slik at noen av disse er bedre enn andre. Ettersom Bitcoin er desentralisert har man ingen mulighet til å få tilbake tapte Bitcoins som følge av et eventuelt hackerangrep eller tap av maskinvare, så det er viktig å beskytte seg mot slike angrep ved å velge løsninger som gir deg best mulig beskyttelse.

Personer som har store summer investert i Bitcoins bør vurdere en såkalt «hardware-wallet» eller maskinvarelommebok som det heter på norsk, noe som er en fysisk Bitcoin-lommebok som er spesiallaget for å gi så god beskyttelse som overhodet mulig. Disse lagrer Bitcoins offline, så man trenger ikke å være redd for hverken hackerangrep eller at datamaskinen skal gå i stykker eller bli stjålet.

Med en maskinvarelommebok blir den private nøkkelen din («private key») lagret kryptert på maskinvaren. Med denne får man full tilgang til lommeboka, men så lenge den både er kryptert og lagret offline er det umulig å få tak i den. Selv bruker du et passord på den fysiske maskinvaren for å låse opp den krypterte private nøkkelen når du måtte ønske å sende Bitcoins til en annen Bitcoin-adresse.

Den største risikoen for å miste Bitcoinsene sine med en maskinvarelommebok er om man mister den. Kanskje man legger den på et lurt sted, men ikke klarer å finne den når man skal selge Bitcoin i fremtiden? Med mye penger investert i en slik lommebok er det selvfølgelig lurt å ha gode rutiner for hvor man gjør av lommeboka, og det aller beste alternativet er trolig et bankhvelv. Det koster jo en del kroner å leie en boks i et bankhvelv, men det kan være verdt det hvis man har investert i millionklassen.

Om du likevel skulle være så uheldig at du mister enheten din, finnes det fortsatt håp. En maskinvarelommebok kommer nemlig med en hemmelig backup-setning («seed phrase») som lar deg få tilgang til midlene dine uten å bruke den private nøkkelen din. Det er åpenbart kjempeviktig at denne 24 ord lange setningen forblir hemmelig, og oppbevares like trygt som selve enheten. Disse to bør heller ikke lagres på samme plass.

Du bør med andre ord definitivt kjøpe deg en maskinvarelommebok hvis du har en del penger investert i Bitcoin, men det er også viktig å huske på at denne typen lommebok ikke passer for alle og enhver. Dersom du driver med trading hvor du kjøper og selger Bitcoin dagen lang kan det bli tungvint å måtte bruke en fysisk dings hver gang du skal overføre Bitcoins. Samtidig er ikke sikkerheten så veldig mye bedre på en slik lommebok dersom den uansett skal stå koblet i USB-porten hele dagen lang. For dere som har kjøpt en del Bitcoin og ønsker å la dem ligge i flere år før dere skal selge er det derimot den perfekte typen Bitcoin-lommebok. Les her om hvordan man kjøper bitcoins.

Det finnes to gode alternativer til maskinvarelommebøker tilgjengelig, nemlig Trezor og Ledger Nano S. Begge disse to fungerer omtrent på samme måte, og det er ingen av dem som er sikrere enn den andre. Prislappen ligger på 599kr for Ledger Nano S, og litt under 700kr for Trezor, så det er heller ikke store prisforskjellen. Vi anbefaler å velge den du liker best, og som du synes har det systemet som passer best for deg.